تسهیلات کشورهای مختلف جهان برای شهروندان ؛ از آزادی سفر تا تسهیلات 50 درصدی سفر هوایی │ صندلی ایران در گردشگری بدون ویزا

به گزارش ایران عکس، خبرنگاران : اتحادیه اروپا از سال 2008 تا 2010 با بحران مالی شدیدی دست وپنجه نرم می کرد با وجود این، صنعت گردشگری و به ویژه بخش های خدماتی این صنعت در کشورهای عضو اتحادیه اروپا با رشد متوسط سالانه 0.9 درصد روبرو بود.

تسهیلات کشورهای مختلف جهان برای شهروندان ؛ از آزادی سفر تا تسهیلات 50 درصدی سفر هوایی │ صندلی ایران در گردشگری بدون ویزا

با وبسایت گردشگری تریپ ادوایزر همراه باشید.

برپایه آمارهایی که سازمان بین المللی کار منتشر نموده است درحال حاضر صنعت سفر و گردشگری از هر 10 شغل یک شغل را در سیاره زمین به خودش اختصاص داده است. از این رو، این صنعت به عنوان یکی از بزرگ ترین حوزه های اشتغال زایی در جهان شناخته می گردد که 30 درصد از مشاغل خدماتی کل جهان را در اختیار دارد و به ازای هر 30 گردشگر جدیدی که به مقصدی خاص می روند یک شغل جدید در آن مقصد شکل می گیرد. از سوی دیگر، صنعت سفر و گردشگری تقریباً دو برابر هر بخش دیگری برای زنان اشتغال زایی نموده است.

این حوزه، علاوه براینکه فرصت های شغلی جدیدی را برای افراد با مهارت بالای حرفه ای فراهم می نماید، در ایجاد فرصت های شغلی برای کارگران با مهارت پایین، افراد زیر 18 سال، مهاجران و زنانی که به سبب مسئولیت های خانوادگی مشاغل نیم وقت را ترجیح می دهند هم نقشی کلیدی ایفا می نماید.

این بدان معنی است که گردشگری به عنوان صنعتی مهم به ویژه برای کشورهایی که از درآمدهای نفتی محروم اند سکوی پرتابی برای توسعه اقتصاد به شمار می رود. بنابراین، چندان دور از ذهن نیست که دولت ها در جهت پیشرفت این صنعت تسهیلاتی را ایجاد نمایند.

نتایج پژوهشی که ازسوی اطلس جهانی داده ها منتشر شده نشان می دهد سهمی که حوزه سفر و گردشگری ایران به فراوری ناخالص ملی کشورمان اعطا نموده برابر با 7.3 درصد از کل فراوری ناخالص ملی (جی دی پی) و معادل 30.7 میلیارد دلار بوده است که این رقم در سال 2016 برابر 6.9 درصد به ارزش مالی 29.4 میلیارد دلار بود. به دلیل رشد سهم یاری گردشگری و سفر در فراوری ناخالص ملی در سال 2017، جی دی پی ایران در این سال 8.8 درصد رشد نشان داد.

سهمی که حوزه سفر و گردشگری ایران به فراوری ناخالص ملی کشورمان اعطا نموده برابر با 7.3 درصد از کل فراوری ناخالص ملی (جی دی پی) و معادل 30.7 میلیارد دلار بوده است که این رقم در سال 2016 برابر 6.9 درصد به ارزش مالی 29.4 میلیارد دلار بود. به دلیل رشد سهم یاری گردشگری و سفر در فراوری ناخالص ملی در سال 2017، جی دی پی ایران در این سال 8.8درصد رشد نشان داد

همچنین در این سال، سهم سفر و گردشگری در رشد اشتغال در ایران برابر با 7.3 درصد معادل یک میلیون و 577هزار و 600 نفر بود.

آخرین گزارشی که درخصوص گردشگران خروجی ایران منتشر شده مربوط به دوره زمانی مارس 2016 تا مارس 2017 (سال 1395) است که نشان می دهد در این دوره زمانی، فقط 9.01 میلیون ایرانی به مقصدهای خارجی رفته اند که از این تعداد 4.5 میلیون نفر مسافران زیارتی بوده اند.

همچنین، تعداد گردشگران ورودی به ایران در سال 2016 برابر با 4.94 میلیون نفر بود که این رقم نسبت به 693 هزار گردشگر در سال 1996، درمدت 20 سال 4 میلیون و 247 هزار نفر افزایش تعداد ورودی ها را نشان می دهد.

انجام سفرهای خارجی از جنبه های مختلفی فوایدی را به کشورها عرضه می نماید. نخست آنکه بازدید از سرزمین های جدید می تواند به تبادل فرهنگ ها و معرفی کشور مبدا به مردم این مقصدهای گردشگری منجر گردد. نتیجه این رفتار، در نوع خودش با این مزیت ها همراه است؛ ازیک سو، هزینه این معرفی دهان به دهان به مراتب کمتر از هزینه های کلان تبلیغاتی است و از سوی دیگر، میزان اثربخشی آن بیشتر است. برای مثال، بسیاری از گردشگران خارجی که به ایران سفر می نمایند از دوستان ایرانی خودشان درباره نقاط تاریخی کشورمان شنیده اند و مشتاق بازدید از بناهای تاریخی فرهنگی مان شده اند.

گردشگری بدون ویزا

مهم ترین خدمتی که دولت ها در بخش گردشگری به شهروندان ارائه می دهند، برقراری تعاملات بین المللی برای ارتقای ارزش گذرنامه و ارتقای ارزش شهروندی (ملیت) است. به طوری که ارزش گذرنامه با افزایش کشورهایی که بدون احتیاج به ویزا امکان ورود به آنها وجود دارد بیشتر می گردد. به همین علت یکی از فاکتورهای شاخص کیفیت ملیت ها (QNI) تعداد بالای سفرهای بدون ویزا و آزادی سفر است. شاخص کیفیت ملیت ها (QNI) شاخصی است که همه ساله کشورها را براساس رشد ظرفیت های شغلی، قدرت مالی، توسعه انسانی، امکان زندگی و کارکردن در خارج بدون تشریفات طاقت فرسا، صلح، ثبات و تعداد بالای سفرهای بدون ویزا رده بندی می نماید. این بدان معنی است که بهترین کشور در جهان جایی است که به رشد استعداد، کسب وکار و ایجاد تسهیلاتی برای سفرکردن شهروندانش یاری می نماید.

مهم ترین خدمتی که دولت ها در بخش گردشگری به شهروندان ارائه می دهند، برقراری تعاملات بین المللی برای ارتقای ارزش گذرنامه و ارتقای ارزش شهروندی (ملیت) است. به طوری که، ارزش گذرنامه با افزایش کشورهایی که بدون احتیاج به ویزا امکان ورود به آنها وجود دارد بیشتر می گردد. به همین علت، یکی از فاکتورهای شاخص کیفیت ملیت ها (QNI) تعداد بالای سفرهای بدون ویزا و آزادی سفر است

در رده بندی سال 2017 شاخص کیفیت ملیت ها فرانسه با امتیاز 81.7 درصد عنوان بهترین ملیت را به دست آورده است. آلمان با امتیاز 81.6 درصد، ایسلند با 81.5 درصد و دانمارک با 80.9 درصد به ترتیب رتبه های دوم تا چهارم را از آن خود نموده اند.

ازسوی دیگر، رده بندی سال 2018 شاخص گذرنامه (Passport Index) نشان می دهد که فرانسه رتبه نهم قدرت اختصاصی گذرنامه را در اختیار دارد و شهروندان این کشور می توانند به 163 کشور بدون احتیاج به ویزا یا با ویزای فرودگاهی سفر نمایند.

آلمان که رتبه دوم بهترین کشور برای شهروندانش را به دست آورده در رتبه دوم قدرت اختصاصی گذرنامه ایستاده است و شهروندانش می توانند به 164 کشور بدون احتیاج به ویزا یا با ویزای فرودگاهی سفر نمایند.

به همین ترتیب، کشورهای ایسلند و دانمارک که در صندلی سوم و چهارم شاخص کیفیت ملیت ها قرار دارند در رده بندی قدرت اختصاصی گذرنامه به ترتیب در رتبه های 30 و 4 ایستاده اند، به طوری که شهروندان ایسلندی از 159 کشور و شهروندان دانمارکی از 163 کشور بدون احتیاج به ویزا یا فقط با ویزای فرودگاهی بازدید می نمایند.

صندلی ایران

با کاهش ارزش ریال دربرابر دلار، دولت که از مدتی قبل عرضه ارز مسافرتی 300 دلار را متوقف نموده بود بار دیگر پرداخت یارانه ارز مسافرتی را از سر گرفت و این بار برای کشورهای نزدیک مبلغ 500 یورو و برای کشورهای دور مبلغ هزار یورو را ارائه کرد. اما باوجود تسهیلات ارز مسافرتی، به دلیل متوسط بودن کیفیت شهروندی در ایران و پایین بودن ارزش گذرنامه ایرانی، مردم کشورمان برای سفرهای بین المللی و تعاملات میان فرهنگی و تبلیغ دهان به دهان جاذبه های گردشگری ایران و جذب گردشگران خارجی باوجود موج جدید تحریم ها، انتخاب چندانی ندارند. زیرا به دلیل تعداد بالای کشورهای احتیاجمند ویزا گزینه های روی میز سفرکردن به کشورهای دیگر برای شهروندان ایرانی بسیار محدود است.

ایران در رده بندی شاخص کیفیت ملیت ها (QNI) با امتیاز 23.8درصد در رتبه 137 ایستاده و در طیف کشورهای با کیفیت متوسط قرار گرفته است. این رتبه در بخش کیفیت کلی در شرایطی به دست آمده که به نظر می رسد ایرانی ها در سال 2016 (1395) کیفیت ملیتی بهتری نسبت به سال 2017 (1396) داشته اند. به گونه ای که، امتیاز کشورمان در سال 2016 برابر با 24.2 درصد بود و در رتبه 129 قرار داشت.

در بخش آزادی سفر یا تعداد بالای سفرهای بدون ویزا امتیاز ملیت (مردم) ایران در سال 2017 برابر با 20.2 درصد است که کیفیت شهروندی کشورمان را در این مقوله در رتبه 161 قرار می دهد. این امتیاز در سال 2016 برابر با 21.2درصد و رتبه آن برابر با 145 بود. این مقایسه نشان می دهد که شرایط سفرهای بدون ویزا برای شهروندان ایرانی در سال 1395 به مراتب بهتر از سال 1396 بوده است. همین مسئله به طور محسوسی روی کیفیت کلی شهروندی ایران هم تاثیر گذاشته و به بیانی ساده، وضعیت سفر و سطح زندگی در ایران در سال 1395 بالاتر از دوره مشابه در سال 1396 بوده است.

اما در رده بندی سال 2017 رتبه بندی بدون ویزای گذرنامه ایران 36 شامل 11 کشور بدون ویزا و 25 کشور با ویزا ورود، رده بندی قدرت جهانی 88 و رده بندی قدرت اختصاصی آن 191 از 199 کشور بود.

در بخش آزادی سفر یا تعداد بالای سفرهای بدون ویزا امتیاز ملیت (مردم) ایران در سال 2017 برابر با 20.2 درصد است که کیفیت شهروندی کشورمان را در این مقوله در رتبه 161 قرار می دهد. این امتیاز در سال 2016 برابر با 21.2درصد و رتبه آن برابر با 145 بود. این مقایسه نشان می دهد که شرایط سفرهای بدون ویزا برای شهروندان ایرانی در سال 1395 به مراتب بهتر از سال 1396 بوده است

این درحالی است که در طبقه بندی سال 2018، رتبه بدون ویزای گذرنامه ایران با 4 رتبه ارتقا به رتبه 40 رسیده است که شامل 12 کشور بدون ویزا و 28 کشور با ویزا ورود رسیده است. قدرت اختصاصی گذرنامه ایران هم که سال گذشته 191 از 199 کشور بود با سه رتبه بهبود به 188 از 199 کشور افزایش یافته است.

سایر تسهیلات

علاوه بر بالابردن قدرت اختصاصی گذرنامه، دولت ها می توانند با همکاری بخش های خصوصی و نیمه خصوصی از یک سو راهکارهای اصولی را برای بهبود کیفیت آژانس های مسافرتی عرضه نمایند و ازسوی دیگر خدمات دولت الکترونیک را برای استفاده آسان و مستقیم شهروندان و برنامه ریزی سفرها ارتقا دهند. این شیوه نظارتی می تواند از بروز بسیاری از سوءاستفاده های ارائه دهندگان خدمات جلوگیری کند.

به عنوان نمونه، اداره کل خدمات عمومی (GSA)، سازمانی مستقل از دولت آمریکا است که باهدف یاری به دولت از سال 1949 راه اندازی شده است. یکی از مسئولیت های جی اس ای، مدیریت سفر است که این فعالیت را براساس مصوبات تنظیم مقررات فدرال برای آژانس های مسافرتی و توسعه دولت الکترونیک در بخش سفر (بهینه سازی خدمات آنلاین در برنامه ریزی سفر) انجام می دهد.

نشنال تراول هم خدمت نیمه دولتی دیگری در آمریکا است که از 40 سال پیش تاکنون به کسب وکارهای کوچک و متوسط خصوصی و آژانس های بزرگ دولتی در توسعه سفر خدمات ارائه می دهد. ارائه کار ت های هدیه مسافرتی، ارائه راهکارهای کسب درآمد هنگام سفر و عرضه شیوه هایی برای کاهش هزینه های شهروندان آمریکایی درمدت سفرهای داخلی و بین المللی از دیگر خدمات این سازمان است.

یارانه به حمل ونقل ریلی یکی از مواردی است که دولت ها برای تشویق مردم در استفاده از قطار و فواید مالی و اجتماعی ناشی از توسعه آن پرداخت می نمایند. به طوری که اروپا با تخصیص 73میلیارد یورو و چین با اختصاص 130میلیارد دلار یارانه در سال از بزرگ ترین ارائه دهندگان یارانه به حمل ونقل ریلی به شمار می روند. این یارانه به مسافران یاری می نماید که مسافت های طولانی را با هزینه پایین و بدون پرداخت مالیات با قطارهای پرسرعت طی نمایند

به ویژه کارت های هدیه و کارت های تخفیف برای استفاده از مجموعه ای از امکانات هنگام سفر یکی از تسهیلات مفیدی است که این نهاد نیمه خصوصی عرضه می نماید و می تواند نقش موثری در توسعه گردشگری ایفا نماید.

یارانه های دولتی

بسیاری از کشورهای جهان در بخش حمل ونقل یارانه ارائه می دهند. برای مثال، یارانه به حمل ونقل ریلی یکی از مواردی است که دولت ها برای تشویق مردم در استفاده از قطار و فواید مالی و اجتماعی ناشی از توسعه آن پرداخت می نمایند. به طوری که اروپا با تخصیص 73میلیارد یورو و چین با اختصاص 130میلیارد دلار یارانه در سال از بزرگ ترین ارائه دهندگان یارانه به حمل ونقل ریلی به شمار می روند. این یارانه به مسافران یاری می نماید که مسافت های طولانی را با هزینه پایین و بدون پرداخت مالیات با قطارهای پرسرعت طی نمایند.

از دیگر یارانه هایی که دولت در بخش سفر هزینه می نماید می توان به پرداخت یارانه دولتی اسپانیا تا سقف 50 درصد برای سفرهای هوایی برخی از شهروندان این کشور اشاره نمود. به طوری که، افراد ساکن جزایر بالئاریک و قناری و ساکنان منطقه سئوتا که قصد سفرهای داخلی در اسپانیا دارند می توانند از این یارانه پرواز بهره مند شوند.

دولت ایالت کویینزلند استرالیا هم از دیگر دولت هایی است که به شهروندانی که قصد تردد هوایی درون ایالتی دارند تا سقف 400 دلار یارانه برای جهت رفت وبرگشت پرداخت می نماید. تمام شهروندانی که دست کم 3 سال در این ایالت زندگی نموده اند می توانند از این خدمت استفاده نمایند.

[related-post id=32095]

[related-post id=32884]

[related-post id=35296]

[related-post id=1669]

منبع: چمدان
انتشار: 23 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: iranpixfa.ir شناسه مطلب: 452

به "تسهیلات کشورهای مختلف جهان برای شهروندان ؛ از آزادی سفر تا تسهیلات 50 درصدی سفر هوایی │ صندلی ایران در گردشگری بدون ویزا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تسهیلات کشورهای مختلف جهان برای شهروندان ؛ از آزادی سفر تا تسهیلات 50 درصدی سفر هوایی │ صندلی ایران در گردشگری بدون ویزا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید